COPD en ademhalingsproblematiek
Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Uw fysiotherapeut kan u leren hoe u door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u ook specifieke oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm- of beenspieren. Uiteraard moet u voor 100% uw best doen, maar dan is het resultaat er ook naar: uw klachten zullen verminderen. Uw zelfvertrouwen groeit en u kunt daarna ook zelf meer gaan bewegen. (Bron: http://www.fysiotherapie.nl/).
COPD beweeggroep
Doordat u deelneemt aan de beweeggroep levert u een bijdrage aan de verbetering van uw lichamelijke conditie. U zult gedurende 3 maanden gaan trainen in een groep van maximaal 5 personen, allemaal mensen, die net als u chronische longklachten hebben. De trainingen worden gegeven door een extra in COPD geschoolde fysiotherapeut. Naast het oefenen van kracht en het verbeteren van het algemeen uithoudingsvermogen zal uw fysiotherapeut aandacht geven aan ademhalings- en hoesttechnieken. Het aanleren van deze technieken kan in belangrijke mate bijdragen aan vermindering van benauwdheid en makkelijker schoon houden van uw luchtwegen.
Aan het begin van de training vindt er een intake plaats, waarbij gekeken wordt naar uw mogelijkheden en beperkingen met betrekking tot de trainingen. Ook wordt een aantal testen gedaan. Na 3 maanden worden de testen herhaald. Deze hertest zal in veel gevallen bevestigen wat u dan al ervaren heeft: uw uithoudingsvermogen is beter, u voelt u sterker en ervaart minder belemmeringen in uw dagelijks leven.
Het beweegprogramma is afgebakend: 3 maanden 2x per week 1½ uur training. Na het afronden van de training in de beweeggroep is het uw eigen verantwoordelijkheid om de bereikte verbeteringen van uw lichamelijke conditie in stand te houden. Dit kan door regelmatig te wandelen, fietsen, zwemmen, (fysio)fitness, enz. Het is belangrijk dat u plezier heeft in het bewegen en het regelmatig en met een zekere intensiteit blijft doen.
Training voor patiënten met matig ernstig tot ernstig COPD
Voor die categorie patiënten waarbij het extra belangrijk is dat er regelmatig en op een door deskundige gecontroleerde wijze wordt getraind is langduriger training mogelijk. Veelal zijn dit COPD patiënten met ernstiger klachten, met fors beperkte longcapaciteiten en/of regelmatig voorkomende terugval, vaak met nevenaandoeningen. Soms moet er getraind worden met aanvullende zuurstof. De categorie met matig ernstig tot ernstig COPD valt veelal onder de chronische lijst van Borst en wordt vergoed uit de basisverzekering.
Klik hier voor meer informatie over COPD.
Zie ook de website van het Longfonds voor meer informatie.
Ademhaling
Ademhalingsklachten vereisen een specifieke kennis van de fysiotherapeut. Benauwdheid en ademhalingsklachten komen regelmatig voor bij mensen met COPD of astma. Je bewust zijn van de manier waarop je ademt, je ontspannen of de ademhaling een beetje bijsturen kan op benauwde momenten veel schelen. Ook afstemmen van bewegen en ademhalen kan bijvoorbeeld voor een kortademige COPD-patiënt veel schelen. Ook bij andere klachten kan de ademhaling een grote rol spelen. Denk daarbij aan spanningsklachten, hoofd- nekpijn, hyperventilatieklachten, niet durven of zonder begeleiding kunnen sporten vanwege benauwdheid etc… In onze praktijk is inmiddels ruim ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen met ademhalinggerelateerde problematiek. Erg vaak loopt men na een paar weken letterlijk ‘opgelucht’ de deur weer uit.