Chronische pijnklachten

Welke pijnklachten worden hiermee bedoeld? Pijnklachten die langer aanhouden dan de gebruikelijke herstelperiode. Hoofdpijn, rugpijn, nek- of schouderpijn ten gevolge van spit, hernia, fibromyalgie of een whiplash, overbelasting, een ongeluk of een doorgemaakte ziekte…

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Maar als de pijn aanhoudt en chronisch wordt heeft het geen signaalfunctie meer maar belemmert het ons in ons bestaan.

Chronische ‘benigne’ (goedaardige) pijn is een chronische pijn waarbij er geen duidelijke verklaring (meer) voor de klachten te vinden is, er zijn geen lichamelijke afwijkingen te zien. Deze pijn kan zo ingrijpend zijn dat het je hele leven kan gaan beheersen. Dat is iets wat speelt bij veel chronische pijnpatiënten. Deze mensen zijn vaak al door verschillende artsen en hulpverleners gezien, de pijnklachten veranderen niet meer, ze zijn uitbehandeld, ze krijgen te horen dat ‘ze moeten leren leven met de pijn’.

Maar dat is moeilijk en frustrerend, het kan beangstigend en/of deprimerend zijn, er toe leiden dat je allerlei activiteiten niet meer kunt doen. Maken dat je je afhankelijk voelt, het kan je schuldgevoel of zelfmedelijden geven en vaak met de som van al deze effecten invaliderend zijn.

Een goede coach en leraar, die je vertelt hoe je dan het beste ‘kunt leven met die pijn’ en je helpt met het gestaag weer uitbreiden van je activiteiten en mogelijkheden, kan dan meer dan welkom zijn. Een fysiotherapeut, geschoold in begeleiding van mensen met chronisch pijnklachten kan die rol vervullen.

Hij zal zeer zorgvuldig en uitgebreid inventariseren, met vragenlijsten, onderzoeken en observaties:

  • Hoe de klachten zijn ontstaan
  • Hoe en in welke mate de pijnklachten ingrijpen op uw lichamelijk functioneren
  • Hoe en in welke mate de pijnklachten ingrijpen op u als persoon en ingrijpen op uw sociaal functioneren en uw omgeving

Vervolgens zal hij met u bespreken waar u wel of niet goed bezig bent met ‘leven met die pijn’. En wat u nou wel of juist niet moet verwachten van fysiotherapie. Hij zal proberen u inzicht te geven in welke gedachten en welk gedrag (van u én uw omgeving) u wel of juist niet helpen ten aanzien van uw pijnklachten. Hij zal u helpen met wat u niet moet doen en wat u wel moet doen, en vooral hóe u dat moet doen:

  • Meer kunnen, in de zin van bijvoorbeeld wel weer de kracht hebben om dat been te strekken.
  • Meer kunnen, in de zin van opnieuw ramen kunnen lappen of een flink stuk kunnen lopen.
  • Meer kunnen, in de zin van sociaal mee kunnen doen, niet dat blok aan het been zijn bij winkelen, weer op een kleinkind kunnen passen of weer naar feestjes kunnen en willen.

Stap voor stap, goed gedoseerd en gestaag opbouwend trainen aan oefeningen en activiteiten waar u wat aan heeft. Iets voor u? Stel uzelf dan vooral in op ‘er echt voor willen werken’ en meld u aan.

De methode wordt ook wel ‘Graded activity training’ genoemd in een ‘cognitief-gedragsgeoriënteerde aanpak’.

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.