Bekken- en incontinentieklachten
Bekkenproblematiek
Tijdens en na de zwangerschap hebben veel vrouwen klachten in het bekkengebied en/of de onderrug. Deze klachten kunnen het functioneren erg belemmeren. Door gerichte instructies en adviezen, vooral over het op de juiste manier belasten en het voorkomen van overbelasting, kunnen de klachten tijdens de zwangerschap hanteerbaar worden. Het vergroten van de stabiliteit van bekken/rug gebied zal tijdens (binnen de mogelijkheden), maar met name na de zwangerschap op de voorgrond staan. Hiervoor wordt een individueel trainingsprogramma opgesteld. In een periode van drie maanden zal de belastbaarheid opgebouwd worden tot optimaal. Deze training bestaat uit spierversterkende (zowel van rug als buikspieren) en stabiliteitsvergrotende oefeningen, heel geleidelijk opgebouwd qua belasting.
Klik hier voor meer informatie over fysiotherapie bij bekkenproblematiek.
Incontinentieklachten
Zowel bij vrouwen als bij mannen komen incontinentieklachten voor, dat wil zeggen ongewild urine- of ontlastingsverlies. De oorzaken kunnen zeer divers zijn. Nog steeds heerst er een taboe op, toch kan er vaak wat aan gedaan worden. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt. Deze spierlaag zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en draagt bij aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn. Een verstoorde functie kan zich ook op andere manieren uiten:
- Ongewild verlies urine en/of ontlasting (bij bijvoorbeeld niesen, lachen, springen of hardlopen)
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten
- Heel vaak plassen
- Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
- Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem
Door de bewustwording van de bekkenbodem te vergroten en daarnaast spierversterkende oefeningen te geven kunnen de urineverliesklachten verminderen of verdwijnen. Ook lichte verzakkingsklachten kunnen behandeld worden waardoor operatie uitgesteld of voorkomen kan worden.
Klik hier voor meer informatie over fysiotherapie bij urine-incontinentieklachten.